Skitne slaktedyr
Jens Eide`s lokalproduserte kvalitetsvarer baseres på mattrygghet, dyrevelferd, kortreisthet og kjennskap til matens historie. Vi er derfor avhengig av at våre produsenter setter ekstra fokus på betydningen av å levere rene dyr til slakt.
Dyr som har reine huder eller skinn ved slakting, er enklere å slakte hygienisk godt og gir mindre forurensing og bakterier på kjøttet enn dyr med skitne huder eller skinn. Det samme gjelder for klipte sauer. Lang ull gjør at skinnet blir stivere og det krenger lett inn på kjøttet under flåing, noe som gir forurensing på slaktoverflaten. Lang ull er også vanskelig å skjære gjennom for slakterne. Derfor er det viktig for mattryggheten med reine dyr til slakt.
Vi oppfordrer alle våre bønder til å være oppmerksomme på miljøet hvor dyr holdes. Et rent og hygienisk miljø er veldig viktig i forhold til god dyrevelferd. Vi som bransje, både slakteri og bonde, er avhengig av et godt renome, både på dyrevelferd og mat-trygghet hos våre kunder som kjøper kjøttet. Rene dyr vil derfor ha betydning både for dyrevelferden, men også for å redusere risikoen for bakteriesmitte fra maten vi produserer.
For at Jens Eide skal kunne stå for våre verdier, er det avgjørende at slaktedyr leveres så rene som mulig. Dette er ikke bare for å oppfylle hygienestandarder, men også for å sikre at produktene vi produserer møter de høyeste kvalitetskravene. I det offentlige regelverket står det klart at alle dyr skal være reine når de kommer inn til slakting. Mattilsynet har i 2024 kjørt en landsomfattende revisjons kampanje for sikre at alle slakterier har gode rutiner for å unngå å få inn skitne slaktedyr.
Vi ønsker derfor at dere bønder har fokus på at dyrene som blir sendt til slakt et rene. Dette også for å unngå hygienetrekk på slakteoppgjøret. Ved levering av dyr som får hygienetrekk kategori 2, vil også Jens Eide kvalitets-tillegg, kjøttfe-tillegg, kvige-tillegg og ku/ungku-tillegg utgå.
Hvis uhellet først er ute og dyra er møkkete før levering – hva da?
Skitne dyr vil sannsynligvis allerede ha skader i huden. Men tiltak for å rengjøre dyra vil bidra til å unngå pristrekk.
Alt arbeid med rengjøring av slaktedyr må utføres med forsiktighet. Det er ikke verdt å risikere liv og helse for å rengjøre en okse. Fangfront eller behandlingsboks er nødvendig når man skal drive med dette. Buk og lår de viktigste områdene!
Når du skal vaske dyra så må møkk fuktes over flere ganger/dager for å løsne – det beste er å bruke en vanlig hageslange: Ved bruk av høytrykkspyler så være forsiktig med trykk og temperatur.
Klipper du dyra så bruk en klippemaskin med grove hoder (samme som til sau) – klipp med hårene først.
Lårene er overkommelig mens buken er gjerne den største utfordringen både utførelsesmessig og sikkerhetsmessig.
Skitne slaktedyr ANIMALIA:
https://www.animalia.no/no/ravare-og-foredling/mattrygghet2/nyheter-fra-mattrygghet/skitne-slaktedyr/
Bransjeretningslinje for sikring av hygienisk råvarekvalitet:
https://www.animalia.no/contentassets/89a978ef037441a2a499ef15077ab266/bransjeretningslinje-hygienisk-ravarekvalitet-2022.pdf
Skitne slaktedyr-storfe:
https://www.animalia.no/no/ravare-og-foredling/mattrygghet2/rene-slaktedyr/skitne-slaktedyr-storfe/
Skitne slaktedyr-småfe:
https://www.animalia.no/no/ravare-og-foredling/mattrygghet2/rene-slaktedyr/skitne-slaktedyr-smafe/
Trekksatser ved levering av skitne slaktedyr:
https://www.animalia.no/no/animalia/aktuelt/okning-i-trekk-ved-levering-av-skitne-slaktedyr/
Noe av det som har vært i media ang skitne dyr: